Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Altıeylül’ün ilk kültür merkezi özelliği taşıyan Hasan Can Kültür Merkezi’nin açılışına katılırken, Türkiye’de kültür merkezi projelerinin birer birer hayata geçirildiğini söyledi. Altıeylül ilçesinin bir çok noktasına kütüphaneler, kültür merkezleri, spor ve aktivite alanları yaptıklarını söyleyen Belediye Başkanı Hasan Avcı, “Büyük bir mutlulukla da müşahede ediyoruz ki, açılışını yaptığımız her tesis vatandaşlarımızın büyük teveccühüne mazhar olmaktadır” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Balıkesir’de Kuvayı Milliye Müzesini ziyaret etti. Müze Müdürü Aytekin Yılmaz’dan, Atatürk Odası ve Kuvayı Milliye Salonu hakkında bilgi alan Bakan Ersoy, Vali Hasan Şıldak, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, AK Parti milletvekilleri ile eski Balıkesir Lisesi’nde incelemelerde bulundu. Bakan Ersoy, daha sonra AK Parti İl Başkanlığı ve Büyükşehir Belediyesini ziyaret etti. Bakan Ersoy Balıkesir programı kapsamında 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda bronz madalya kazanan Balıkesirli şampiyon milli güreşçi Yasemin Adar ile de bir araya geldi.
Bakan Ersoy Altıeylül Belediyesi tarafından yaptırılan Hasan Can Kültür Merkezinin açılış törenine de katıldı Belediye Başkanı Hasan Avcı, Altıeylül Belediyesinin kurulduğu günden bu yana vatandaşların yaşam konforlarını yükseltmek için var güçleriyle çalıştıklarını söyleyerek, “Kırsal mahallelerin merkez mahalleler standardına ulaşması, aynı fiziki ortamlara kavuşması, aynı temiz ve sağlıklı çevre içinde yaşamalarını temin için çok kapsamlı çalışmalar yaptık. Parklar, bahçeler, yürüyüş yolları, spor alanları ve daha birçok hizmetleri bu inanç ve azimle kurulduğumuzdan bugüne alın terimizle samimiyetimizi yoğurarak yola revan olduk, oluyoruz” dedi.
Altıeylül ilçesinin bir çok noktasına kütüphaneler, kültür merkezleri, spor ve aktivite alanları yaptıklarını söyleyen Başkan Avcı sözlerini şöyle sürdürdü:
“Büyük bir mutlulukla da müşahede ediyoruz ki, açılışını yaptığımız her tesis vatandaşlarımızın büyük teveccühüne mazhar olmaktadır. Böylece ne kadar doğru, ne kadar isabetli bir iş yaptığımızı görmüş oluyoruz. İşte Plevne Millet Kıraathanesi, işte Sultan Alparslan Kültür Evi ve Parkı, Sabri Uğur Millet Kıraathanesi ve Parkı. ve işte en son olarak, son iki yıl içerisinde açtığımız 4. tesis olan Hasan Can Kültür Merkezi. Merkezimiz 2 bin 585 metrekare alan içinde, otopark, sergi salonu ve 440 kişilik salonu ile toplam 2 bin 210 metrekarelik bir tesistir. İçerisinde okuma salonu, müzik eğitimi odası, zeka oyunları ve görsel tasarım odası olan 300 m büyüklüğünde İl Gençlik ve Spor Müdürlüğümüz ile birlite yürüttüğümüz Genç Ofis, sergi salonumuz, mescitlerimiz ve otoparkımız bulunmaktadır. Açılışını yaptığımız Hasan Can Kültür Merkezimizin yanında önümüzdeki ay Sultan Abdülhamid Han Gelişim Merkezi ALGEM’i açacak, yine Seyyid Ahmet Arvasi Parkı Millet Kıraathanesi, Kreşinin ve Gaziosmanpaşa Mahallesi Yüzme Havuzu ve Millet Kıraathanesi temellerini atıp, Plevne Kapalı Pazar Yeri, Gazi Mustafa Kemal Atatürk Yaşam Kompleksi yapımını tamamlayacağız”
Bakan Ersoy, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin kültür ve sanat hayatını zenginleştirmenin, çeşitlendirmenin, sergilerden festivallere, konserlerden temsillere etkinliklerin ve bunların ulaştığı insan sayısının artmasını sağlamanın öncelikli görevleri olduğunu söyledi.
Bu hedefe ulaşmak için kültür ve sanatı belli dönemlerin ve belli mekanların sınırlarından kurtarmak, her an etkileşim sağlamanın mümkün olacağı şekilde hayatın ayrılmaz bir parçası olmasını sağlamak zorunda olduklarını vurgulayan Bakan Ersoy, kültür merkezlerinin bunun için en önde gelen hizmet alanı olduğunu söyledi.
122 KÜLTÜR MERKEZİ
Bakan Ersoy, kültür merkezlerinin vatandaşların kaliteli vakit geçirmeleri ve kişisel gelişim için önemli olduğunu dile getirirken sözlerini şöyle sürdürdü:
“2002 yılından bugüne kadar kültür sanatta katedilen mesafe muazzam bir seviyededir. Bizler de bu hizmet yarışını 2018’de devraldığımızda üstüne neler katabileceğimizi planlayarak, hız kesmeden yola devam ettik. İzmir’den Tekirdağ’a, Sivas’tan Van’a, Mersin’den Burdur ve Çanakkale’ye kadar kültür merkezi projelerimizi birer birer hayata geçirdik. Ankara’da eşsiz bir sanat yapıtı olan yeni Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası binamızı açtık. İstanbul’da ise Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) inşası, sanatın ve Beyoğlu Kültür Yolu Projesi’nin görkemine yakışır şekilde hızla sona geliyor. 2018 yılından bu yana yapılan çalışmalarla hizmete açılan ve açılma aşamasına getirilen 9 kültür merkeziyle birlikte, 2021 yılı sonunda bakanlığımızca ülkemize kazandırılan kültür merkezi sayısı 122’ye çıkarılmış olacaktır. İnşallah 2022’de de yolumuza Balıkesir Bandırma, Ordu Ünye ve Giresun kültür merkezleri ile devam edeceğiz.”
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bakanlığı döneminde 60 farklı projeye ödenek desteği sağladıklarını, Altıeylül Belediyesi tarafından yaptırılan Hasan Can Kültür Merkezinin de bunlardan biri olduğunu söyledi.
Kültür merkezi hakkında da bilgi veren Bakan Ersoy, “2 bin 210 metrekare inşaat alanına sahip bu merkez 440 kişilik salona sahip ve bünyesinde 300 metrekarelik gençlik merkezi, sergi salonu ayrıca mescit bulunduruyor. Belediyemizden halkımıza bu merkezde güzel ve yoğun hizmetler vermesini bekliyorum. Halkımızdan da ricam ilginizi eksik etmeyin, istek ve beklentilerinizi de daima ortaya koyun.” diye konuştu. Bakan Ersoy, Devlet Tiyatrolarında oynanan birçok oyunun Hasan Can Kültür Merkezindeki tiyatro salonunda sahnelenmesi için destek vereceklerini sözlerine ekledi.
Törene, kültür merkezine ismi verilen ve üç dönem Ümraniye Belediye Başkanlığı yapan Hasan Can da katıldı. Kültür merkezine kendisinin isminin verilmesinden dolayı büyük mutluluk ve onur duyduğunu söyleyen Can, “Vefaları sebebiyle Altıeylül’ün kurucu Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu’na ve Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı’ya teşekkür ediyorum. Kültür Merkezi Altıeylül’e ve Balıkesir’imize hayırlı olsun” dedi. (balikesir24saat.com)
BETONLAR SAYESİNDE KÜLTÜR KAZANILSAYDI, DÜNYANIN EN KÜLTÜRLÜ TOPLUMU OLURDUK ÖYLE MİYİZ… DÜŞÜNÜN BAKALIM VE YANIT VERİN… ANCAK ŞUNU BİLMELİYİZ;
TÜRK MİLLETİ DÜNYA’NIN EN ZENGİN KÜLTÜRÜNE SAHİPTİR. BU DURUMU,
” …. Asla şüphem yoktur ki, Türklüğün unutulmuş büyük medenî vasfı ve büyük medenî kabiliyeti, bundan sonraki inkişafı ile, âtinin yüksek medeniyet ufkunda yeni bir güneş gibi doğacaktır.” DİYEN BÜYÜK ATATÜRK SAYESİNDE, GERÇEKLE BULUŞTURDUK.
BU BÜYÜK SÖZÜ, TAM ANLAMI İLE ANLAMAYA BAŞLADIĞIMIZ AŞAMADA, HİÇ UNUTMAYALIM Kİ, ATTIĞIMIZ İLK ADIMLARIMIZIN DEVAMI PEŞ PEŞE GELECEKTİR.