Bugün Almanya Başbakanı Angela Merkel’in eyalet başbakanlarıyla yaptığı toplantı ve Coronavirüs salgını üzerine önemli çalışmalar yapan Robert Koch Enstitüsü üzerine bir köşe yazısı yazarken, ajanslara Merkel’in evinde tedbir amaçlı karantinaya alındığı haberi düştü. Haberi okuyunca tabir yerindeyse çok şaşırdım. Kısa bir süre önce televizyondan açıklamalarını izleyip dinlediğim Angela Merkel’in durumunu öğrenmek için araştırmaya giriştiğimde Berlin’den hükümet sözcüsünün basın açıklaması elime geçti.
Yazılı açıklamada, Almanya Başbakanı Angela Merkel televizyonda kamuoyuna yaptığı konuşma sonrası pozitif teşhis konulan bir doktorla teması olması nedeniyle iki hafta evinde kendi isteği ile karantinada tutulacağı bilgisi yer alıyordu. Merkel’in 16 eyalet başbakanıyla telekonferans yoluyla yaptığı toplantı hemen sonrasında yapılan açıklamada geçtiğimiz cuma günü kendisine menenjit aşısı yapan doktorunda yapılan testtin pozitif çıkması sonrası tedbir amaçlı karantinaya alındığı açıklandı.Federal Hükümet sözcüsü Steffen Seibert yaptığı açıklamada Başbakan Merkel’in kendi evinde karantinada tutulacağı bilgisini verdi. Basına verilen bilgiye göre başbakanın belli aralıklarla teste tabi tutulacağı ve görevini evinde sürdüreceği ifade edildi.
BERLİN’DE ROBERT KOCH ENSTİTÜSÜ VAR
Haftalık yayınlanan Almanya’ın siyasi dergilerinden Der Spiegel son sayısında, Coronavirüsü’ne karşı verilecek mücadelede izlenecek yöntem, alınacak kararlar anlatılırken, Robert Koch Enstitüsü(RKI) yetkililerinin açıklamalarına geniş yer verilmiş.
Yazının detaylarına geçmeden başlık dikkatinizi çekmiş olabilir.Bir çok kişi,özellikle adalet sözünü işitenler ‘Berlin’de hakimler var’ ata sözünü anımsamış olmalı. 1750’li yıllarda Alman Prusya Kralı II.Frederick Berlin yakınlarında harika bir doğaya sahip ormanlık alana saray yaptırmak ister. Kralla, yeşil alanda yıllardır baba mesleğini icra eden değirmenci arasında geçen mücadele sonrasında söylenmiştir ‘Berlinde hakimler var’ sözü.
Berlin merkezli Robert Koch Enstitüsü’nün ismini Coronovirüs’le tanışmamızdan sonra daha çok duyar olduk. Almanya’da diğer ülkelere kıyasla vaka sayısı ile ölüm oranı arasındaki rakamlar konuşulurken enstitünün yaptığı başarılı çalışmalardan söz ediliyor. Türkiye’de hangi şehirde kaç vaka olduğu açıklanmazken, Robert Koch Enstitüsü düzenli olarak Almanya’nın her şehrindeki vaka ve ölüm sayısını vererek kısmende olsa salgının önüne geçmeye katkı sağlamakta.
Federal Sağlık Bakanlığı bünyesinde, bağımsız bir kurum olarak çalışma yapan Robert Koch Enstitüsü halk sağlığını gözeten dünyadaki en eski kurumlardan biri olarak bilinir. 1891 yılında “Kraliyet Prusya Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü”olarak Berlin’de kurulur. Robert Koch Enstitüsü Federal hükümetin hastalık izleme ve önleme alanındaki merkezi durumundadır. Robert Koch Enstitüsü’nün temel görevleri arasında; hastalıkların, özellikle bulaşıcı hastalıkların tespiti, önlenmesi ve kontrolü yer alır. Kurum başta Federal Sağlık Bakanlığı olmak üzere sorumlu federal bakanlıklara tavsiyelerde bulunur.
Yazıyı yazdığım saatlerde Robert Koch Enstitüsü’nün verilerine göre 25 bin 554 kişide Coronovirüsü tespit edildiği, 89 kişinin ise virüsten hayatını kaybettiği açıklandı. Her geçen gün vaka sayısının ve ölü sayısın artması federal hükümeti yeni kararlar almaya zorladı. Başbakan Angela Merkel’in 16 eyalet başbakanıyla görüşmesi sonrası açıklanan kararlarda en dikkat çekeni, aile bireyleri dışında iki kişinin bir araya gelmesinin yasaklanmasıydı.Bazı eyalet başbakanlarının karşı çıktığı kararlar sonrası Başbakan Angela Merkel alınan kararların öneri değil, uyulması gereken kurallar olmasına dikkat çekti ve herkesi kararlara uymaya çağırdı.
https://www.t-online.de/nachrichten/panorama/id_87562164/coronavirus-in-deutschland-ihr-landkreis-so-viele-infizierte-gibt-es-.html
(Linkteki haritanın üzerinde yerleşim yerine gidip, vakalar ve ölüm sayıları hakkında bilgi alabilirsiniz)