CHP’li üyelerin altın madenciliğine “Evet” dediği yönündeki iddialarını, “Algı yapılıyor” olarak yorumlayan CHP İl Başkanı Serkan Sarı’yı, aynı rapora “Hayır” oyu kullanan CHP Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mimar Cengiz Dikici yalanladı.
“RAPOR TALANI MEŞRULAŞTIRIYOR”
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun hazırladığı, “Siyanürle Altın Madeni Ayrıştırılması” konulu rapora kabul oyu vermesinin yankıları büyüyor. CHP Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı, altın madenciliğine CHP’li üyelerin evet dediği yönündeki sosyal medya paylaşımlarının algı yaratma çabası olduğunu söylemişti. Rapora, “Hayır” oyu kullanan CHP Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mimar Cengiz Dikici, kendisinin de imzaladığı ilk önerge ile komisyondan çıkan raporun taban tabana zıt olduğunu, İl Başkanı Sarı’nın değerlendirmelerine katılmadığını açıkladı. Komisyon raporunun tahribatı meşrulaştırdığına dikkat çeken Dikici, “Rapor, insan sağlığını dikkate almayarak tam tersine talanı meşrulaştırıcı hale getirilecek şekilde komisyonca bağlamından kopartılmıştır. Bu nedenle de bu rapora bu hali ile kabul oyu verilmesi, İl Başkanlığınca yapılan değerlendirmelere katılmak olası değildir.” dedi.
“RAPORDA ÇEVRE TAHRİBATI VE İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ YOK”
CHP Grubu’nun 8 Ağustos 2019 tarihinde kendisinin de imzası olan “Çevre tahribatının ve olası insan sağlığına etkilerinin araştırılması” konulu önerge verdiğini anımsatan Dikici, önergenin aynı gün Çevre ve Sağlık Komisyonu’na havale edildiğini vurguladı. Dikici, komisyonun iki kez süre uzatımıyla 19 Kasım 2019 tarihinde Büyükşehir Meclisi’ne sunduğu “Siyanürle Altın Madeni Ayrıştırılması” konulu raporun, oluşmuş olan çevre tahribatı ile olası insan sağlığına etkilerine yönelik tek bir değerlendirmede bulunmadığına dikkat çekti.
“KABUL OYU VERİLMESİ VE İL BAŞKANINA KATILMAK OLASI DEĞİL”
Hazırlanan raporun önergenin özüne yönelik hiçbir değerlendirmeyi içermediğinin önemle altını çizen Dikici, “Asıl sorunun çevreyi, doğayı ve insan yaşamını dikkate almayan yasal mevzuat olduğu ve kavganın yürürlükteki mevzuat hükümlerinden kaynaklandığının dikkate alınmadığı gibi önümüzdeki yıllarda ruhsat almak isteyecek maden çıkarma işlemlerine dair çözüm önermemesidir. Kısaca benimde imzam bulunan ilk önerge ile komisyondan çıkan rapor taban tabana zıttır. Çıkan komisyon raporu tahribatı meşrulaştırırken insan sağlığını dikkate almayarak tam tersine talanı meşrulaştırıcı hale getirilecek şekilde komisyonca bağlamından kopartılmıştır. Bu nedenle de bu rapora bu hali ile kabul oyu verilmesi de, İl Başkanlığınca yapılan basın açıklamasındaki değerlendirmelere katılmak olası değildir.” diye konuştu. Kaan BİNGÜL (Basın Gazetesi)