Çanakkale Kirazlı mevkinde altın arama projesini yürüten Alamos Gold şirketi , inşaat ruhsatının yenilenmediği gerekçesiyle bölgedeki faaliyetlerini durdurduğunu açıklarken, Ekoloji Birliği de Kanadalı şirkete “Kazdağları’nı terket” çağrısında bulundu. Daha önce inşaatın durdurulması için 600 bin imza toplayan TEMA Vakfı bu kez kampanyayı ruhsatın yenilenmemesi için güncelledi.
Alamos Gold’dan yapılan açıklamada ruhsatın dün sona erdiği ruhsatları yenilenene kadar faaliyetlerin durduğu belirtildi. “Şirket, imtiyazların yenilenmesi için tüm yasal gereklilikleri ve şartları yerine getirmiştir” diyen Alamos Gold, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile temas halinde olduğunu belirterek, ruhsat yenileme işlemi için bakanlığın beklendiğini bildirdi.
“ALAMOS GOLD ORADA BİR SANİYE BİLE DURAMAZ”
Ekoloji Birliği, Alamos Gold’un söz konusu alanı acilen boşaltması gerektiğini aksi takdirde şirketin işgalci konumunda bulunacağını bildirdi. Ekoloji Birliği açıklamasında şu görüşlere yer verildi:
“Kirazlı Altın Madeni’nin İşletme Süresi 13 Ekim 2019 tarihi itibarıyla sona ermiştir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün web sayfasında ruhsat sorgulamada firmanın ruhsatının uzatılmadığı görülmektedir:
Alamosgold Firmasının kendi resmi WEB sayfasında bugün yayınladığı açıklamada da firma ruhsat yenilenmesi için tüm resmi işlemleri yerine getirdiğini ancak ruhsatın yenilenmediğini belirtmekte ve ruhsat yenilenene kadar inşaat faaliyetlerini durdurduğunu söylemektedir:
Bu durumda, Kirazlı Ruhsat Alanı artık madencilerin değil, sincaplarındır. Alamos Gold artık orada bir saniye bile duramaz. Güvenlik kulübelerini ve görevlilerini alarak acilen alanı boşaltmalıdır. Aksi takdirde işgalci konumda olacaktır. Çanakkale Valiliği’ni ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nı acilen alanı boşalttırıp teslim almaya, mahkemelerimizi de alan ile ilgili durum tespiti ve yaratılan doğa tahribatının sorumluları hakkında yasal işlem yapmaya çağırıyoruz. Bizler, konunun yasal anlamda da takipçisi olacağız”
TEMA KAMPANYAYI GÜNCELLEDİ
TEMA Vakfı da bu gelişme sonrası Change Org üzerinden bir güncelleme paylaştı. Daha önce “Kirazlı’da uydulara göre 195 bin ağaç kesildi. İşletme durdurulsun” diye kampanya başlatan ve 600 binin üzerinde imza toplayan vakıf bu kez ruhsatın yenilenmemesini istedi. TEMA’nın güncellemesi şöyle:
Kirazlı Projesi’nde tüm inşaat faaliyetleri askıya alındı. Kirazlı Projesi’nin ilk ruhsat dönemi 13 Ekim’de sona erdi. Maden şirketinin genel merkezinden yapılan açıklamaya göre proje ruhsatının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yenilenip yenilenmeyeceği belirsizliğini koruyor. Bu kapsamda şirket ruhsat süreci kesinlik kazanıncaya kadar faaliyetlerini durdurdu ve hissedarlarına ilk üretim tahminlerinin 2020 yılı sonuna ertelendiğini açıkladı.
Kirazlı için hala umut var. İmza kampanyamızı paylaş ve MAPEG (Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü)’den ruhsatın yenilenmemesini talep et…”
Kirazlı’daki altın arayışının durdurulması için Balıkesir ve Edremit Körfezi’nden binlerce insan da Çanakkale’ye akın edip, mitinglere katılmış, su ve vicdan nöbeti tutmuştu. Fazıl Say’ın Balabantepe’de verdiği konser de büyük yankı uyandırmıştı. (balıkesir24saat)