Türkiye Basketbol Ligi’nde görev alan hakemleri değerlendirmek hakem hocalarının ve eski hakemlerin işidir. Basketbol seyircisi olarak hakem yönetimlerini ve pozisyonları, işin teknik kısmı gibi eleştiremeyiz. Ama hakem kararları, sahadaki basketbolun her geçen sezon mahvolmasına yol açınca insan tepkisiz kalamıyor.
Bizim için basketbol; kulüpleri, koçları, oyuncuları ve taraftarları ile çok çok elit bir spordur. Basketbolumuz, içinde bulunduğu durumu hiç hak etmediği için, hakemlerin durumunu ve bütün gelişmeleri içine sindiren Türkiye Basketbol Federasyonu’nun aldığı kararları anlatmaya devam edeceğim.
Türkiye (Sigorta) Basketbol Süper Ligi’nde, eskiden iki olan hakem sayısı, üçe çıkartıldı. Üç hakem, maçı yönetemiyormuş gibi pozisyonlara itiraz ve bunları yeniden izleme kararı alındı. Bu değişiklikler; maçın olduğundan fazla durmasına, oyuncuların maçtan soğumasına neden oldu. Hakemlerin bilerek maç sonucunu etkilediği gibi yorumları da beraberinde getirdi.
Yanlış ve yetersiz hakem atamalarından dolayı, birçok maç heba oldu. İşine saygısı ve maçına konsantre olan, dış etkenlerden etkilenmeyen hakem üçlüsünü bulmak zorlaştı. Ligin kalitesi, hakem yönetimlerinden dolayı dibe indi. Hakem atamaları, basketbolun katletmenin yollarından biri haline geldi.
Ligde görev alan koçlar da neredeyse aynı düşünceye sahip. Ne yazık ki, geçen sezonlardan beri hakem mekanizmasına güven sıfır seviyesine inmiş durumda. Aldıkları kararlardan dolayı hakemlere itiraz eden koçların başında Karşıyaka’nın baş antrenörü Ufuk Sarıca geliyor.
Ufuk Sarıca, 9 Nisan 2023 tarihinde oynanan Pınar Karşıyaka-Anadolu Efes Pilsen maçının ilk çeyreğinde teknik faullerle diskalifiye edildi. Hakemler bile bilemedi. Doğrudan diskalifiye mi yoksa iki teknik faul mü diye. Buna rağmen, hakemler, bir diktatör gibi tereddütsüz karar verdi. Oysaki koç Sarıca ile iletişim halinde olabilirlerdi.
Böyle bir tutuma maruz kalan Sarıca’nın hakem kararlarına yönelik açıklamalarından bazıları:
‘’Böylesine çetin ve sert bir seride her nasılsa bir takım üç periyot boyunca faul sınırına bile yaklaşmıyor. Bu noktada biz de MHK’ye sesleniyoruz ve bundan sonrası için sahada final serisine yakışır, adil ve standart bir yaklaşım olmasını istiyoruz. Bu konudaki gerekli hassasiyet lütfen gösterilsin.’’ (16 Haziran 2023)
‘’Sonunda iki tane de çalınmayan net stepsler var ki tuhaf şekilde, bence maçın kaderini belirledi.’’ ( 16 Mayıs 2024)
Sarıca’dan son açıklama, yakın tarihte oynanan Galatasaray Ekmas-Pınar Karşıyaka maçından sonra geldi. Yine iki takım arasında oynanan 19 Mayıs 2024 tarihli maçta yaşanan olaylar ve sonrasında Türkiye Basketbol Federasyonu Disiplin Kurulu’nun aldığı kararlar, ahlaksızlığın kurumsallaştırıldığını bize gösteren en somut gelişmelerdir.
Sevgili okurlarım, öncelikle sizlerden özür diliyorum. Basketbolumuzu lekeleyen çirkinliklere ister istemez yer vereceğim. 19 Mayıs 2024 tarihinde oynanan maçta, Galatasaraylı basketbolcu Buğrahan Tuncer, açık açık orta parmak işareti yapıp ağıza alınmayacak küfürler etti. Cinsel organını Karşıyaka taraftarına gösterdi. Bir diğer Galatasaraylı oyuncu Sadık Emir Kabaca, ailelerin olduğu tribüne su şişesi fırlattı. Bir gence tüküren ve görüntülerini utançla izlediğimiz Göksenin Köksal da ahlaksızlığın dik alası olarak tarihteki yerini aldı.
Hiçbir sporcuya yakışmayan hareketlerde bulunan Buğrahan Tuncer ve Göksenin Köksal, Profesyonel Basketbolcular Derneği’nde başkan yardımcısı olarak görevlerine devam ediyor. Kısaltılmış adı Basked olan dernek, utanç verici gelişmelerin ardından adeta silah zoruyla bir açıklamada bulundu. Spor ahlakı gereği, başkan yardımcısı olan bu isimlerin görevlerine son verilmeliydi. Her nedense mecburi bir açıklama ile geçiştirildi.
Hiçbir zaman unutmayacağım bu karaktersizliğin, bu omurgasızlığın üzerinden günler geçti. Türkiye Basketbol Federasyonu ancak bir açıklamada bulundu. Disiplin kurulu, kararlarını taraflı bir şekilde açıkladı. Söz konusu oyunculara, ödül gibi cezalar verildi. Oyunculara sadece para cezası ve birkaç maça çıkma yasağı geldi. Maç sonrası federasyona verilen ifadeler, samimi pişmanlık olarak kabul gördü. Samimi pişmanlık, hukuk ve spor dilinde böyle bir ifade var mı?
Karşıyaka Kulübü’ne ve taraftarına ise cezalar yağdırıldı. Pınar Karşıyaka – Galatasaray Ekmas playoff maçındaki Galatasaraylı oyuncuların tribünlere karşı yaptıkları sapıkça hareketlere tepki gösteren Karşıyaka taraftarı, teker teker ifadeye çağrıldı. Bu olayda sanki Karşıyaka taraftarı suçlu gibi gösterilerek cezalar verildi. Sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesi dair kanun olan 6222 gereği ceza alan Karşıyaka taraftarı, bir yıl boyunca basketbol müsabakalarına katılamayacak.
Ahlaksızlığı samimi pişmanlık olarak gören, gözlemcilerine verdiği emirle dünyada nam salmış, her maçta Mustafa Kemal’in askeri olduğunu bütün herkese haykıran Karşıyaka taraftarını sindirmek isteyen Türkiye Basketbolu unutmasın ki; Karşıyaka, çok özel bir kulüptür. Birçok kulüpte olmayan şeyi başarmıştır.
Karşıyaka’nın kulübünden asla vaz geçmeyen kemik bir seyircisi vardır. Çok büyük bir salon olmasa da Mustafa Kemal Atatürk Spor Salonu, hep doludur. Mustafa Kemal Atatürk Spor Salonu’na gidip maç seyretmek çok önemlidir. Çok özel bir durumdur.
Karşıyaka, Avrupa’da iki üç kere final oynadı. Şampiyonluk gelmedi. Ama olsun. Karşıyaka, hep bir heyecan veren, seyircisini basketboldan uzaklaştırmayan, taraftarının hep kafasının basketbolda olmasını sağlayan bir kulüptür. Hep, son yıllarda ligde ilk dördün içinde olan bir takımdır. Her şeyden öte karakterli bir kulüptür. Bugün de ligde Play-Off’larda İstanbul hegemonyasını yıkmak için parkeye çıkıyor. (Son)