featured
  1. Haberler
  2. DOĞA-ÇEVRE
  3. AFETİN FATURASI AĞIR OLDU

AFETİN FATURASI AĞIR OLDU

Ayvalık’taki son afette tüm birikimlerini kaybeden vatandaşlar oldu. 56 özel, 10 gezi teknesi, 14 profesyonel balıkçı ruhsatlı balık teknesi tamamen zarar gördü. Teknelerde 50 milyon Türk lirası maddi hasar oluştu. Ana arterlerde 50 ağaç kökünden sökülerek yıkıldı. Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Balıkçı Barınağı’nın şart olduğunu , kentin “afet bölgesi” ilan edilmesi gerektiğini vurguladı. 

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, dün saatte 80 km’ye ulaşan yağmurla karışık  fırtına sonrası meydana gelen hasarla ilgili bilgi verirken, ” Tek tesellimiz can kaybı yaşanmaması oldu” dedi.

İklim değişikliği sonrası son yıllarda fırtına ve hortum olaylarının sıkça yaşandığını belirten  Başkan Ergin, dün kü afette tüm birikimlerini kaybeden vatandaşlar olduğuna da dikkat çekti.  Ergin,  “56 özel, 10 gezi teknesi, 14 profesyonel balıkçı ruhsatlı balık teknesi tamamen zarar gördü. Teknelerde 50 milyon Türk lirası maddi hasar oluştu. Ana arterlerde 50 ağaç kökünden sökülerek yıkıldı. Altınova Kum Ada mevkiinde ana kara ile adayı bağlayan 300 metre uzunluğundaki köprü ciddi hasar gördü, kullanılmaz hale geldi. Beş vatandaşın ev ve çatılarında hasar meydana geldi.” diye konuştu.

“BALIKÇI BARINAĞI KONUSUNDA KİMSE KILINI KIPIRDATMADI”

Başkan Ergin, şu açıklamayı yaptı:
“Son yıllarda sıklıkla yaşanan afetler ticari ve amatör balıkçı teknelerine büyük zarar veriyor. Göreve gelir gelmez gördük ki, Ayvalık’ta yıllardır balıkçı barınağına olan ihtiyaç biliniyorken bu konuda şimdiye kadar kimse kılını bile kıpırdatmamıştır. Uzun yıllardır yaşanan sıkıntıları yakından takip ettiğim için yaşananların son bulması amacıyla balıkçı barınağı ile ilgili acil olarak girişimlerde bulunduk. Bölgede ruhsatı mevcut endüstriyel balıkçılık üretiminin de planlanmakta olduğunu bu tesislerle birlikte tekne sayısı ve trafiğinin daha da yoğunlaşacağı, barınak, çekek, bağlama iskelesi gibi kıyı yapılarına olan ihtiyacın daha da artacağını öngörüyoruz, onun içindir ki, bir gün bile geciktirmeden balıkçı barınağının yapılması elzemdir. Onun için buradan Ankara’ya bir kez daha seslenmek istiyorum ya yapın ya da bırakın biz yapalım”

“BAKANLIK YAPMAYACAKSA BALIKÇI BARINAĞINI YAPMAYA TALİBİZ”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Ayvalık Liman Başkanlığı’na başvuru yaparak resmi süreci başlattıklarını hatırlatan Başkan Ergin, “Başvurumuz ile ilgilenen Bakanlık kentimize iki yetkili gönderdi. Yetkililer ile birlikte balıkçı barınağı yapmayı planladığımız iki ayrı yerin tanıtımını yaptık. Ancak o günden beri bakanlığın atacağı adımı bekliyoruz. İlave balıkçı barınağı, yanaşma, bağlama iskelesi ve benzeri kıyı yapılarına olan ihtiyacı gözetilerek, bunların imar planına işlenecek şekilde, plana esas olacak ‘Uygunluk Yer Tespiti’nin’ yapılması konusunda başvurumuzu yaptık, kısa süre içinde yaşama geçirilmesini bekledik. Yaptığımız başvuruya onay verilmesi durumunda barınağı imar planlarımıza işleyip ÇED raporuyla birlikte Bakanlık, onlar yapmazsa, biz kendi olanaklarımızla balıkçı barınağını yapmaya talibiz” dedi.

Başkan Ergin, Ayvalık Liman Başkanlığı’ndan aldıkları bilgiye göre,  Ayvalık Limanı’na kayıtlı muhtelif evsaftaki tekne sayısının Çanakkale ve İzmir Limanı’na kayıtlı 500’ün üzerindeki tekneyle birlikte  2 bin 500’ü aştığını dile getirdi.

AFET HASAR TESPİT KOMİSYONU KURULDU

Başkan Ergin, Afetin yaşandığı gün kısa süre içinde Ayvalık Kaymakamlığı bünyesinde, içerisinde Ayvalık Belediyesi, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, kolluk kuvvetleri, kamu kurumları idarecilerinin de bulunduğu hasar tespit komisyonunun kurulmasını sağladıklarını söyledi. Ergin, “Maddi olarak zarar gören vatandaşlarımız 0266 312 10 40 numaralı Kaymakamlık hattı üzerinden veya bizzat İlçe Kaymakamlığı’na gelerek başvuruda bulunabilir. Talepler kayıt altına alınarak, ekipler hasar tespiti için bölgeye gönderilecek” dedi.
Ergin, Şubat ayındaki hortum ve ardından dün yaşanan felaketle birlikte bölge milletvekilleriyle irtibata geçildiğini, konunun T.B.M.M’ne getirilmesini ve kentin “afet bölgesi” olarak ilan edilmesi konusunda da taleplerin iletildiğini söyledi.

“SADECE TEKNEMİZİ DEĞİLİ UMUDUMUZU KAYBETTİK”

Batan gezi tekneleri arasında en büyük tekneye sahip olan Ayvalık Belediyesi meclis üyesi ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi Ali Jale de batan teknenin çocukluk anılarıyla dolu olduğunu ve ağlamamak için kendini zor tuttuğunu belirterek, “Biz denizciler sadece teknesini değil umudumuzu kaybettik. Batan teknede çocukluk anılarım geçti, ondan sağlanan gelirle okudum. Ayvalık’ta kırmızı mercanlar çok önemli, artık dalış teknemizi de yok. Kamu kurumlarından ve odalarından tarafımıza verilen destek sözlerinin artık yaşama geçirilmesini istiyorum. Tüm denizcilerimize geçmiş olsun diyorum” diye konuştu. Saffet YILMAZ / AYVALIK (balikesir24saat.com)

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
AFETİN FATURASI AĞIR OLDU
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!