CHP İl Başkanı Serkan Sarı, özellikle pandemi döneminde bireysel kredi kullanımının arttığına işaret ederek, “Verilen kredilerin ilk taksitlerini ödeme zamanı geldi. Böyle bir dönemde vatandaşın ‘acı reçete’nin faturasını ödeyecek gücü kalmadı. Faturayı bugüne kadar halk ödedi, israftan vazgeçerek kendiler ödesin” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı, yazılı açıklamasında; ekonomik krizin her geçen gün derinleştiği Türkiye’de vatandaşın alım gücünün her geçen gün düştüğünü, yoksulluğun arttığını söyledi.
Türk lirasında her geçen gün artan değer kaybının bugün yaşanan fırtınanın haberci olmasına rağmen gerekli tedbirlerin alınmadığını dile getiren Başkan Sarı, “Vatandaş yoksullaşırken, zenginler daha da zenginleşti. Artan fiyatları düşürmek için ithalat teşvik edildi. Üretime yatırım yapılmadı. Tarım, hayvancılık bitme noktasına geldi. Durum böyleyken faturayı niye halk ödesin? Emeğinden başka hiç bir sermayesi olmayan çalışana bu krizin bedeli ödetilemez” dedi.
EKONOMİK, DEĞİL SİYASİ KRİZ
Ekonomik kriz derinleştikçe vatandaşın alım gücünün de düştüğüne işaret eden Başkan Sarı, “Özellikle pandemi döneminde bireysel kredi kullanımı ciddi oranda arttı ve o kredilerin ilk taksitlerini ödeme zamanı geldi. Böyle bir dönemde vatandaşın ‘acı reçete’nin faturasını ödeyecek gücü kalmadı. Yaşanan ekonomik, değil siyasi krizdir. Ülke iyi yönetilmiyor. Faturayı bugüne kadar halk ödedi, israftan vazgeçerek kendiler ödesin” ifadelerini kullandı.
ÇOCUKLARIMIZ DA BORÇLANIYOR
Sorunları dile getiren CHP Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı, çözüm önerilerini şöyle sıraladı: “Vatandaş geçmediği yolu, köprünün parasını ödüyor. Dolar esas alınarak yapılan ihaleler süratle Türk Lirası’na dönüştürülmelidir. Sadece biz değil, çocuklarımız da borçlanıyor. Kontrolsüz borçlanmadan vazgeçilmelidir. Üretenlerin üzerindeki vergi yüküne son verilmelidir. İthalatı teşvik etmekten vazgeçip üretim desteklenmelidir. Çiftçi mazot, gübre alamıyor. Kooperatiflere, ziraat bankasına borcunu ödeyemiyor. İthalatta vergiyi sıfırlayarak, yabancı ülkelerin çiftçisine destek veren iktidar, kendi çiftçisine destek vererek, üretimi teşvik etmelidir. Yem fiyatlarındaki artış hayvancılığı bitirme noktasına getirdi. Yemde dışa bağımlılıktan kurtulmanın yolu, tarım politikalarındaki yanlış uygulamalardan geçiyor. Tarım ülkesi Türkiye’de üretimi artıracak planlamalar hayata geçirilmelidir.” (balikesir24saat.com)