Fransa’da “Cizre Bir Katliamın Hikayesi” konulu konferansta çevirmenlik yaptığı için “örgüt propagandası” suçlamasıyla Balıkesir’de gözaltına alınan, ardından tutuklanıp Kepsut Cezaevi’ne konan Barış Akademisyeni Doç. Dr Tuna Altınel, Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen ilk duruşmada tahliye edildi.
Susurluk Demirkapılı , Galatasaray Lisesi mezunu ve Lyon Üniversitesi öğretim üyesi Tuna Altınel’in bugün görülen ilk duruşmasına büyük ilgi vardı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, milletvekilleri Ensar Aytekin, Ali Şeker, Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Gülistan Kılıç Koçyiğit, çok sayıda partili, akademisyen, sendikacı, hak savunucusu, Galatasaray liseliler, Altınel için bir araya geldi ve özgürlük çağrısı yaptı.
Duruşma öncesi Barış Akademisyenleri adına hazırlanan açıklamayı okuyan Lütfiye Bozdağ, “Tuna Altınel, 81 gündür hapis tutuluyor. Tuna Altınel ile dayanışmak için öğrencileri, arkadaşları ve meslektaşları olarak toplandık. Pek çok akademisyen ve hak savunucusu duruşma için Balıkesir Adliyesi önündeyiz. Tuna Altınel hiçbir delil olmadan 81 gündür tutuklu bulunuyor. Tuna’nın arkadaşları olarak derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi.
Duruşmada savunmasını yapan Altınel, “2 günde çiziktirilen bir iddianame” hazırlandığını vurgularken, terör örgütü üyesi olduğu yolundaki ididaların gerçeği yansıtmadığını vurguladı.
Türkiye’ye sık sık geldiğini belirten Altınel, şunları söyledi:
“12 Nisan 2019’daki ülkeye son girişimde hiçbir açıklama yapılmadan pasaportuma el kondu. İstanbul’da bir ay boyunca aklıma gelen her kapıyı çaldım, hiçbir tatminkar yanıt alamadım. Sonunda kendi ayağımla Balıkesir’e geldim. Balıkesir Valiliği pasaport tahdit şubesinde ‘boşuna gelmişsiniz’ diyerek bilgi vermeden beni başından savan memur bunun ardından ucuz bir numarayla beni valiliğe çağırdığında deyim yerindeyse koşa koşa gittim. Sanki kaçma çabası içinde olan bir suçluymuşum gibi Balıkesir Valiliği önünde gözaltına alındım, hiçbir açıklama yapılmadan Terörle Mücadele Şubesi’ne götürüldüm. Ertesi gün olan 11 Mayıs’ta ‘terör örgütü propagandası’ yaptığım iddiasıyla tutuklandım.
Sayın hâkimler, ben herhangi bir terör örgütünün üyesi değilim. Tek yaptığım, ve 3 aya yakın bir süredir tutuklu olmamın nedeni yasal bir derneğin yasal bir etkinliğinin düzenlenmesine katkıda bulunmuş olmaktır. Mahkemenizin hakkımda kopartılan bu gürültüye itibar etmemesini, bu haksızlığa alet olmamasını ve derhal beraat kararı vermesini talep ediyorum. Sözün özü, özgürlük talep ediyorum.”
SAVCI TAHLİYESİNİ İSTEDİ
Altınel’in savunmasının ardından avukatları Meriç Eyüpoğlu, ve Ayşe Baylin Barçın da değişik kararlardan örnekler vererek müvekkillerinin beraatini istedi. Savcı ise, Altınel’in tutuklu olduğu süre göz önünde bulundurularak adli kontrolle tahliye edilmesi yönünde mütalaa verdi.
Yaklaşık 2.5 saat süren duruşmanın ardından mahkeme Tuna Altınel’in adlî kontrol tedbiri uygulanmaksızın tahliyesine ve duruşmalardan vareste tutulmasına hükmetti. Dava 19 Kasım saat 14.00’e ertelendi. Kararın ardından büyük sevinç yaşandı. Duruşmayı izleyen çok sayıda kişi Kepsut Cezaevi’ne kadar giderek, cezaevinden salınan Altınel’le kucaklaştı. Coşkun YAMAN (balikesir24saat)