Zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören açıklamanın Resmi Gazete’de yayınlanmasını nardından ilk tepkiyi koyan çevreci kurumlardan biri de TEMA Vakfı oldu.TEMA Vakfı’ndan yapılan açıklamada, ” Kanunlara aykırı olan işlemin acilen durdurulmasını ve ülkemizin başta zeytinlikler olmak üzere tüm verimli tarım topraklarının madencilik faaliyetlerinden korunmasını talep ediyoruz.” denildi.
TEMA Vakfı’ndan yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“Türkiye’nin zeytinlikleri kanuna aykırı işlemle madencilik faaliyetlerine açılıyor!
Bugün Maden Yönetmeliği Madde 115’e eklenen 4. fıkra ile, zeytin alanları başta kömür madenciliği olmak üzere madencilik faaliyetlerine açıldı. Yapılan bu düzenleme 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunu’na aykırı.
Kanunun 20. maddesine göre “Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az üç kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek kimyasal atık oluşturulacak tesis yapılamaz ve işletilemez”.
Zeytin ağacının anavatanı Türkiye, küresel zeytin üretiminin %15,2’sini karşılıyor. 2019 yılında 415 bin ton zeytin, 1 milyon 110 bin ton zeytinyağı üreten ülke için zeytin önemli bir istihdam ve gelir kaynağı.
TEMA Vakfı olarak kanunlara aykırı olan işlemin acilen durdurulmasını ve ülkemizin başta zeytinlikler olmak üzere tüm verimli tarım topraklarının madencilik faaliyetlerinden korunmasını talep ediyoruz.” (balikesir24saat.com)