Gömeç’te Kızılay Plajı olarak bilinen sahil bölümündeki sulak alana moloz, kömür külü ve çöp dökülmesi yasaklandı. Bu alana atık ve çöp bırakanlar hakkında ise ağır cezai yaptırımlar uygulanacağı açıklandı. Bu karar sevinçle karşılandı.
C. Saffet YILMAZ / GÖMEÇ (balikesir24saat.com) Bir süre önce gazetemizde ‘DENİZE SIFIR ÇÖPLÜK’ başlığı ile yayınlanan Gömeç sahiline ilişkin haberimiz ses getirdi.
Gömeç Belediyesi’nin 2019 yılı Temmuz ayında Büyükşehir Belediyesinden moloz döküm alanı tahsis edilmesi istemi sonuçsuz kalınca Gömeç/Port projesi olarak anılan ve yerelde Kızılay Plajı olarak bilinen sahil bölümündeki sulak alana, Büyükşehir belediyesi tarafından moloz dökülerek dolgu yapılmıştı.
Sözü edilen alana özellikle kış döneminde yöredeki siteler ve Gömeç Belediyesi tarafından atık kömür külü ile birlikte plastik kömür torbalarının bırakılması sonucu,sahil adeta çöplük haline gelmiş ve haber olarak gazetemizde yer almıştı.
ARTIK ÇÖP ATILMAYACAK
Gömeç Belediye Başkanı Mehmet İrem Himam’ın direktifleri sonucu sahildeki alanın bir bölümü temizlenerek, bundan böyle sahildeki Gömeç Tuzlası olarak bilinen alana atık ve çöp bırakılmaması,bırakanlar hakkında ise ağır cezai yaptırımlar uygulanacağı açıklandı. Bu karar sevinçle karşılandı.
Bu karar sonucu, Gömeç Kent Konseyi ve Gömeç Çevre Platformu öncülüğünde bir araya gelen yurttaşlar, basın açıklaması yaparak, Gömeç’in havası, suyu ve toprağına sahip çıkacaklarını bir kez daha dile getirdi.
Gömeç Kent Konseyi Başkanı Ali Rıza Targay yaptığı kısa açıklamada çevreye olan duyarlılıkları gereği Büyükşehir ve Gömeç belediyeleri ile yaptıkları görüşmeler sonrası bu alanın bir çöplükten çıkarılmasını, bunun ötesinde çocukların oyun oynayacakları bir parka dönüşmesini beklediklerini söyledi.
SAHİPSİZ HAYVANLARIN BARINMA VE BESLENME ALANI OLMUŞTU
Sözü edilen alan,uzun süreden bu yana çöplük görüntüsünün yanında diğer yandan da başıboş hayvanların barınma ve beslenme alanı olmuştu.Kömür torbaları içerisinde yemek ve evsel atıkların da dökülmesi sonucu besin sıkıntısı yaşayan kedi ve köpeklerin alana toplanmasına neden oluyordu. Yakın çevredeki bazı hayvanseverlerin bu hayvanlara gıda takviyesi ve sağlık hizmeti sağlama çabaları ise yakın çevrede yaşayan birkaç aile tarafından rahatsızlık duydukları gerekçesi ile itirazlara neden olmuştu.
BÖLGEDEKİ YABAN HAYATININ BARINMA ALANI
Gömeç sahilindeki bu alanın, özenle korunması gerekirken rant uğruna ütopik projelere kurban edildiğini vurgulayan Gömeç Çevre Platformu kurucusu ve sözcüsü Zehra Erkün, yörede barınan birçok kuş türü ve diğer yaban yaşamının bu ve benzeri uygulamalar sonucu gittikçe yok olduğuna dikkat çekti.
Gömeç Belediye Başkanvekili Senay Çankaya’nın da katılarak destek verdiği açıklamada kitle ‘Havama,Suyuma, Toprağıma dokunma’ sloganı atan vatandaşlar yerel yönetimlerin yaşam alanlarını koruması için duyarlılık çağrısında bulundular.