Karesi Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, tarım ve hayvancılık kenti Balıkesir’de son 10 yılda çiftçinin anormal iklim şartları, maliyet ve pazarlama sorunları nedeniyle borç yükünün sürekli arttığını ve genç çiftçilerin tarımdan kaçışının hızlandığını açıkladı.
Sözat, “Balıkesir tam anlamıyla bir tarım şehridir. Sahil şeridinde zeytin ve zeytin yağı üretimi hakimdir. İl de tarla ziraatı ve hayvancılık ağırlıktadır. Son zamanlarda seracılık da hissedilir hale gelmiştir. Tarımsal olarak hayvancılıkta dahil üretimde teknolojik bir sıkıntı yoktur. Ancak üretici anormal iklim şartlarında üretimde sıkıntı yaşarken son 10 yılda pazarlama ve maliyet sıkıntısı had safhaya geldiğinden dolayı borçlar artmış, zamanında ödeyemediği için ya tarımdan vazgeçecek hale gelmiş ya da arazisini satarak üretimden çıkmak zorunda kalmıştır” dedi.
“ÜRETİM AZALIYOR, GENÇ NÜFUS KÖYÜ TERK EDİYOR”
Balıkesir’de tarımsal üretimin haliyle azaldığını kaydeden Ziraat Odası Başkanı Sözat, şunları söyledi:
“Genç nüfus bu tablo karşısında köyü terk etmek zorunda kalmıştır. Bu tablo karşısında kısa bir süre sonra tarımda çalışacak üretim yapacak dinamizm kaybolacaktır. Balıkesir ili geçmişteki üretim potansiyelini yitirmiş durumdadır. Sadece hayvancılıkta modern tesislerle biraz ilerleme olmuşsa da maliyetlerin yüksekliğinden kaynaklanan nedenlerle sektör sıkıntı yaşamaktadır. Geçmişte 600-650 bin ton buğday üreten bir Balıkesir artık yok. 5-10 bin ton ayçiçeği üreten, bir milyon ton pancar üreten, 30-40 bin dönümde domates üreten, her birinde 5-10 bin koyunu olan köyler artık yok. Tek sebep; maliyet yüksekliği, fiyat yetersizliği. Girdiler çok pahalı, fiyat düşük. Oluşan fiyat maliyetleri karşılamıyor. Bu tablo gençleri korkuttuğu için tarımdan kaçışlarını hızlandırmaktadır. Balıkesir’de un sanayi, yem sanayi, süt sanayi, et sanayi ve yumurta sanayi gelişme gösteren konular. Tarım alet ve ekipman sanayisi de gelişmiştir. Ancak üreticinin alım gücü kaybolduğundan kendisini yenileme imkanı da bulamamaktadır”
“ÇİFTÇİ BORÇ SARMALINDAN KURTARILMALI”
Çiftçilerin borç sarmalından acilen kurtarılması gerektiğini kaydeden Sözat, sözlerini şöyle tamamladı:
“Çiftçi sicil affı çıkartılarak mevcut borçlar uzun vadeye yayılarak yeniden yapılandırılmalıdır. Yüzde 9 faizle yapılan borç yapılandırması bugünkü ortamda sağlıklı bir yapılandırma olmamıştır. Vatandaş gerçek müjdeli haberin verilmesini bekliyor.
Üretici borçtan kurtarılarak tarımda gelişme sağlanamadığı , alım gücü yükseltilemediği takdirde ekonomik gelişme sağlamak mümkün değildir. Balıkesir’in ekonomik lokomotifinin tarım olduğu hiçbir zaman unutulmamalıdır. Toprağa, meraya ve bu sektörde çalışacak gençler başta olmak üzere üreticiye sahip çıkılmalıdır. Çarenin ithalatta değil üretimde olduğu gerçeği son pandemi döneminde çok açık olarak görülmüştür. Dünyada kendi kendine yeten Türkiye‘nin bugün ithalatçı konuma gelmesi Türkiye‘ye yakışmadığı gibi ülkesini seven biz üreticileri de üzmektedir.” (balikesir24saat.com)