Necip KARATUNA
‘Eskiden’, ‘Yıllar önce’, ‘son yıllarda’ ve ‘şimdiki zaman’ karşılaştırmaları çokça yapılır. Özellikle yaş aralığının biraz açık olduğu sohbetlerde ‘bizim zamanımızda’, ‘şimdiki gençlik’ filan gibi cümleler sıkça kurulur. Zaman aralığını biraz uzun tutarak biz de bando takımını ele alalım istedik.
Sındırgı Lisesi 70 li yılların başlarında halen Halk Eğitim Merkezi olarak hizmet veren binadan yeni binasına (şimdi yıkılan ve yerine İmam Hatip Orta Okulu yapılacak olan bina) taşındığında ilk öğrenciler de meraklıydı sosyal aktivitelere. O dönemde lise öğrencileri güncel konulara daha duyarlı, müzik, tiyatro, voleybol gibi etkinliklere hevesliydi. Dönemin en popüler tiyatro oyunlarını, ses sanatçılarını bölgenin ikinci büyük sineması olan Belediye Sinemasında izlemek mümkündü.
İşte o dönemde bayramlar da büyük bir heyecan ve coşkuyla kutlanırdı. Şu an sanayi sitesinin bulunduğu alan hayvan pazarı olarak kullanılmaktaydı ve geniş olması sebebiyle bayramlar orada yapılırdı. Daha sonra stada alındı.
Biz de Sındırgı Lisesi Bando Takımında bir dönem yerimizi almıştık, en arkada zil çalarak başlayan bando maceramız boruya, oradan da majörlüğe kadar gelmişti. Okulumuzun kısıtlı imkânları nedeniyle bando takımındaki öğrenciler kendi giysilerini, erkekler beyaz pantolon beyaz gömlek, kızlar da beyaz gömlek siyah etek giyerdi.
Arkadaşım Hürriyet Akbaba ile bir karar aldık bu kıyafetlere bir zengin görünüm kazandırmalıydık, hemen girişimlere başladık Takım olarak aramızda para topladık, o dönem kadınların giydiği yöresel olarak ‘kıvrak’ tabir edilen giysi kumaşından aldık ve terzinin yolunu tuttuk. Siyah beyaz TRT ekranlarından takip ettiğimiz kadarıyla büyük kentlerdeki bando kıyafetlerini inceleyip bir kreasyon oluşturmuştuk. Siyah pantolonla devam edecektik ancak üste siyah ceket mont türü bir giysi olacaktı, bunu terziye tarif ettik. Diktirdiğimiz ceketin üzerine omuzdaki apoletin altına kalın ipten bir aksesuar monte ettirdik. Ve bu giysilerle yaptığımız ilk bayramın heyecanı unutulmaz.
O büyük bir hevesle gerçekleştirdiğimiz değişiklik zamanla bir yarışa dönüştü, okullar arası bandolar kıyafetleriyle, çaldıkları parçalarla adeta bir birleriyle yarışır olmuştu.
Ancak son yirmi yıldır bando yerini yavaş yavaş mehteran takımına bıraktı. Her bayram ve kutlamalarda mehteran ön plana çıkartıldı, bando takımı sona bırakıldı. Sonuç olarak son yıllarda tamamen terk edildi.
Bu yıl ki 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri o günleri hatırlattı. İki ay gibi bir sürede büyük özveriyle hazırlanmış gençlerden oluşan Makbule Efe Anadolu Lisesi Bando Takımı kutlamalara damga vurdu. Mehteranın ağır aksak ritminden uzak coşkulu bayram kutlaması yaşadık. Emeği geçen herkese teşekkürler.