featured
  1. Haberler
  2. YAZARLAR
  3. ÖĞRETMENLER GÜNÜ

ÖĞRETMENLER GÜNÜ

Bugün Öğretmenler Günü. Bundan dolayı bu haftaki sohbet konumuz öğretmenler üzerine olacaktır.

Öğretmen öğreten ve bilgilendiren anlamındadır. Öğrenci de öğrenen ve bilgilenendir. Her devlet gençlerini hazırladığı müfredatlar ile yetiştirmeye çalışır. Müfredatlar okullarda öğrencilere öğretilen konulardır. Bu konuları alanında yükseköğretim bitirmiş öğretmenler sayesinde yapar.

Türkler 1099 yılında Arap harflerini kullanmaya başlamışlardı. Devlet yazışmaları ve medreselerde eğitim Arap harfleri ile yapılıyordu. Halkın da okuma yazma ihtiyacı yoktu. Bu durum 19.yüzyıla kadar sürdü.

19.yüzyılda sanayi devrimi ile sosyal hayat değişmeye başladı. Demiryollarında istasyon isimleri, kentlerde dükkanların çeşitlenmesi yüzünden tabela zorunluluğu, belediye teşkilatlarının kurulması ve gerekli tabelaların dikilmesi. Sıradan halkın artık okuma ve yazma öğrenmesini zorunlu hale getirdi. Bu durum Avrupa ülkelerinde de aynı idi.

Osmanlı kullandığı Arap harflerinin Türkçe’yi tam karşılamadığını gördü. Çünkü sesli harf sayısı yetersizdi. Bunun üzerine yeni alfabe arayışları başladı. Ayrıca Arap harflerinde imla kuralları uygulanmaya başlandı.

Bu kargaşa içinde 1.Dünya Savaşı başladı ve Osmanlı toprakları işgale uğradı. Kurtuluş Savaşı tüm bu olumsuzluklar içinde yapıldı ve Cumhuriyet ilan edildi.

Sıra ülkeyi kalkındırmaya gelmişti. Eski yapılar ile kalkınmak mümkün değildi. Önce Öğretim Birliği Yasası ile tüm okullar Milli Eğitim Bakanlığına bağlandı ve eğitim tekleştirildi.

Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati Bey idi. Alfabe arayışı devam etti ve 1.Kasım.1928 tarihinde Latin kökenli Türk alfabesi kabul edildi. Bakan Mustafa Necati Bey bu harflerin en kısa zamanda halk tarafından da öğrenilmesini istiyordu. Yani okuma yazma oranı artacak ve insanımız yeni yaşama ayak uyduracaktı.1927-
1928 yılları içinde okuma yazma oranını arttırmak için Halk Dershaneleri açılmıştı.

Mustafa Necati Bey 11.Kasım.1928’de  Halk Dershanelerini Millet Mekteplerine dönüştüren talimnameyi hazırladı. Bu talimname hazırlanırken Meclis Mustafa Kemal’e “Millet Mektepleri Başöğretmenliği” ünvanını verdi. Talimname 24.Kasım.1928 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Millet Mekteplerinin resmi açılışı 1.Ocak.1929 tarihinde oldu. Aynı gün Mustafa Necati Bey ameliyatta hakka yürüdü. Millet Mektepleri 1938-1950 arası Ulus Okulları olarak hizmet verdi. O yıllarda öğretmenler,  Öğretmen, Kıdemli Öğretmen ve Başöğretmen olarak üçe ayrılıyordu.
24.Kasım.1981 yılında 24.Kasım Öğretmenler Günü olarak kutlanmaya başlandı. Yönetmeliği 1992 yılında yayınlandı. O yıldan beri ülkemizde 24.Kasım Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır.

Daha önceleri bir de Yılın Öğretmeni seçimi vardı. Daha sonra bu uygulama kaldırıldı.

Çalışan ve emekli olmuş tüm öğretmenlerin gününü kutlarım. Hakka yürümüş olan öğretmenlere de Tanrıdan rahmet dilerim.

15.Kasım.1983 tarihinde de başka bir olay oldu. Bu tarihte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kuruldu. Daha önce 1975 yılında Kıbrıs Türk Federe Devleti kurulmuştu. Bu devlet Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak kendini yeniledi. Bugün Türk devletleri teşkilatında yeri vardır. Avrupa Birliği 2004 yılında Rum kesimini yasalarına uymadığı halde birliğine aldı. Son yıllarda Kıbrıs çevresinde çok kıymetli gaz yatakları bulundu. Bu Kıbrıs’ın önemini daha da arttırdı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin tanıtılması için hızla çalışmalara başlanması gerekir.

Saygılarımla.

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
ÖĞRETMENLER GÜNÜ
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!