Bu hafta Zafer Bayramımızın 102. yıldönümü idi. Coşkuyla kutlandı. Bizde bu haftaki sohbet konumuzda bu büyük bayramımızı anlatacağız. Çünkü bu büyük bayram ülkemizin temelidir. Sadece ülkemiz için değil tüm ezilen uluslar için büyük bir bayramdır. Tarihsel süreçle bu büyük zaferimizi anlatalım.
Kurtuluş Savaşı 19.Mayıs.1919 günü Ulu önder Mustafa Kemal’in Samsun’a ayak basması ile başlamış ve 24.Temmuz.1923 tarihinde imzalanan Lozan Barış Antlaşması ile sona ermiştir.
Mustafa Kemal Samsun’a çıktıktan sonra Amasya genelgesi ile Kurtuluş savaşının başladığını ilan etmiştir. Ardından Erzurum kongresi ile Sivas kongrelerine katılmış ve oradan Hacı Bektaş’a uğrayarak Ankara’ya gelmiştir.
1919 yılı sonunda seçimler yenilenmiş ve Meclisi Mebusan İstanbul’da toplanmıştır. Meclisi Mebusan’ın Misakı Milliyi kabul etmesinden dolayı 16.Mart.1920 tarihinde İstanbul İngilizler tarafından işgal edilmiş ve Meclis dağıtılmıştır. Yakalanan mebuslar Malta adasına sürülmüşlerdir.
Bunun üzerine Mustafa Kemal yeni meclisin Ankara’da toplanacağını ilan etmiştir. Kaçıp gelen mebuslarla 23.Nisan.1920 tarihinde Ankara’da TBMM açılmıştır. Böylece Kurtuluş savaşının hükümeti kurulmuştur.
Bu arada İngilizler 10.Ağustos.1920 tarihinde Osmanlı hükümeti ile Sevr antlaşmasını imzalamıştır. Bu antlaşmayı Ankara hükümeti kabul etmemiştir. Bunun üzerine ileri harekata geçen Yunan ordusu Bursa’yı işgal edip Bozüyük önlerine gelmiştir.1921 yılı başında yeni kurulan ordumuz Batı cephesi komutanı İsmet İnönü emrinde Yunan ordusunu İnönü mevzilerinde karşılamıştır.
1921 yılı içinde dört savaş olmuştur. Sırası ile 1.İnönü Zaferi, 2.İnönü Zaferi kazanılmıştır. Haziran ayı içinde Yunanlılar tekrar saldırmış ve Kütahya savaşları kaybedilmiştir.
Bunun üzerine Mustafa Kemal ordunun Sakarya’nın doğusuna çekilmesini istemiştir. Ordu Polatlı yanına çekilmiş ve düşmanı burada beklemiştir.13.Eylül.1921 tarihinde sona eren savaş sonunda Sakarya Zaferi kazanılmıştır. Yunan ordusu bunun üzerine geri çekilmiştir. Takip edilmek istenilmiş ama yetersiz kuvvet yüzünden takip edilememiştir.
Yunan ordusu Afyon hattına çekilmiş ve savunma hattı oluşturmuştur. Ardından yoğun bir hazırlık dönemi başlamıştır. İngilizler incelemeleri sonunda Türk ordusunun Yunan ordusunu söküp atamayacağını ama Yunan ordusunun da Türk ordusunu yenemeyeceğini yazmışlardır. Bir yıllık büyük bir hazırlıktan sonra planlar yapılmış ve ordumuzun bir kısmı gizlice güneye kaydırılarak saldırı hazırlıkları bitirilmiştir.
26.Ağustos.1922 günü başlayan topçu ateşiyle Büyük Taarruz başlamıştır. 27 Ağustos günü Afyon kurtarılmıştır. 30 Ağustos günü Yunan ordusu tamamen saf dışı edilmiştir.
Bu tarihten sonra artık bir takip başlamıştır. Kurtulan Yunan ordu kalıntıları hızla İzmir’e doğru kaçmaya başlamışlardır. Geçtikleri her yeri yakıp yıkarak kaçmaktadırlar. 9 gün içinde süvarilerimiz İzmir’e ulaşmış ve Yunan ordusunun döküntülerini denize dökmüştür.
Bu büyük zaferimizden sonra 11.Ekim günü Mudanya Ateşkes Antlaşması yapılmış ve Trakya kurtarılmıştır. Ardından Lozan görüşmeleri başlamış ve 1923 yılında imzalanarak savaş sona ermiştir.
Bugün bazıları aynı günlerde olmuş olan Malazgirt Zaferini kutlamaktadırlar. Unutmayalım Zafer Bayramı olmasa idi bugün Malazgirt’i de , dini bayramlarımızı da kutlayamazdık.
Bu zafer emperyalizmin yenildiği zaferdir. Tüm ezilen uluslar için bir rol modeldir. Tarihimizi iyi bilelim. Bayramımız kutlu olsun.
Saygılarımla.
31.Ağustos.2024
Sinin Kahyaoğlu