CVK Maden İşletmeleri San. ve Tic. A.Ş tarafından, Balıkesir’in Altıeylül ilçesine bağlı Sarıalan, Kirazköy, Çamköy ve İvrindi ilçesine bağlı Gökçeyazı, Sofular köylerini kapsayan geniş bir alanda hayata geçirilmek istenen Altın, Bakır Maden Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi için Halkın Katılım Toplantısı tepkilere rağmen yapıldı.
Sarıalan’da gerçekleştirilen toplantıya yöre sakinleri, şirket yetkilileri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileri ile Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Burhaniye Çevre Platformu, Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi, TEMA Vakfı Balıkesir İl Temsilciliği, Balya- Orhanlar Dayanışması, Balıkesir Çevre Platformu temsilcileri katıldı. CHP Karesi İlçe Başkanı Dilek Yalçın da ÇED toplantısını izleyen isimler içinde yer aldı.
17 Temmuz 2020 tarihinde yine Sarıalan Köyü’nde gerçekleştirilen Halkın Katılım Toplantısı’nda, vatandaşlar köylerinde maden ocağı istemediklerini açıkça belirtirken, bu yöndeki görüşlerini içeren çok sayıda imzanın da yer aldığı dilekçeyi de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün bilgisine sunmuştu.
ÇEVRECİLERE GÖRE “TOPLANTI YASA DIŞI”
Şirket yetkilileri sunuma başlarken, yaşam savunucuları sloganlar attı ve bu toplantının “yasa dışı” olduğunu savundu. Çevreciler, Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi’nin projeye dair Balıkesir 2. İdare Mahkemesi’nde açtığı davaya dikkat çekerken, yasal süreç devam ederken yeni bir ÇED sürecinin başlatılmasının yasal dayanağı olmadığını vurguladı. O gün dilekçeye atılan imzaların ÇED raporunun ekinde yer almadığına dikkat çeken yaşam savunucuları halkın iradesi, görüş ve isteklerinin resmen yok sayıldığını söyledi.
HANİ “ZENGİNLEŞTİRME” YAPMAYACAKTINIZ
Şirketin geçen yıl yapılan toplantıda, “Burada zenginleştirme yapmayacağız.” dediğini hatırlatan çevre dernekleri bugün ise siyanürle zenginleştirme dosyasının sunulduğunun altını çizdi. Altın madenciliğinin ve siyanürün zararlarını anlatan çevreciler, yeni bir dilekçe ile mevcut dava nedeniyle ÇED sürecinin sonlandırılması talebinde bulundular.
KÖYDE FİKİR AYRILIKLARI BAŞLADI !..
Madende çalışan ya da madende çalışma beklentisi olan bazı gençler çevrecilerden köyü terk etmelerini isterken, şirket yetkililerini dinlemek istediklerini söyledi. Köyde yaşayan ve madene karşı çıkan köylüler ile gençler arasında da tartışmalar ve gerginlik yaşandı.
Jandarma ekiplerinin de herhangi bir olay yaşanmaması için önlemler aldığı toplantı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından sonlandırıldı. Toplantı ile ilgili bir tutanak tutulduğu öğrenildi. Çiğdem ÇİMEN (balikesir24saat.com)