featured
  1. Haberler
  2. GÜNCEL
  3. 104 YIL SONRA AYNI GURUR, AYNI ASALET

104 YIL SONRA AYNI GURUR, AYNI ASALET

Balıkesir Lisesi, Çanakkale Zaferi’nin 104. yılında, gönüllü olarak Çanakkale Savaşı’na katılarak şehit olan izcileri andı. Keşşaf bölüğü 104 yıl önceki gibi sülüs alıp, ellerine kına yakıp,  davul zurna eşliğinde oyunlar oynayarak, bir daha dönmeyecekleri Çanakkale’ye gitti. Etkinlikler Türkiye Başizcisi Hayati Köseley’e ithaf edildi. 

Balıkesir Liseliler Derneği ve Balıkesir Lisesi’nin organize ettiği etkinlik tarihi taş binada toplanması ile başladı.
Şehitler için saygı duruşu yapıldı. Keşşaf Bölüğü, o döneme ait izci kıyafetleri ve bayraklarıyla birlikte poz verdi. Dernek yöneticileri de tarihi fotoğrafta yer alan Talat Paşa,  askeri yetkililer ve  okul yöneticileri  gibi giyindi.
Balıkesir Liseliler Derneği Başkanı Abdi Kahyaoğlu burada yaptığı konuşmada, asalet, kahramanlık ve cesaretin lisenin genlerinde olduğunu vurguladı. Kahyaoğlu şunları söyledi:

” Liseli keşşaflar 104 yıl evvel emperyalistlere ilk yenilgiyi tattıran evlatlarımızdır, kınalı kuzularımızdır. Onlar Balkanların yetim çocukları bu okula sığındılar ama Çanakkale cehennemine gitmek için bir dakika bile tereddüt etmediler. İşte o asalet, o kahramanlık, o cesaret bu okulun genlerinde var. Çünkü bu okul Balıkesir Lisesi… Bizler her zaman adaletsizliğe, haksızlığa karşı durduk. Hep dik durduk. Bu Balıkesir Liseli olmanın zorluğudur. Biz bununla iftihar ediyoruz, çünkü biz liseliyiz. Biraz sonra bu çocukları Çanakkale’ye uğurlayacağız ve bir daha gelmeyecekler. 94 keşşafımız orada öldü ama emperyalistler bize köleliği tattıramadı”

ETKİNLİKLER BAŞİZCİ’YE İTHAF EDİLDİ
Bu yıl ki etkinlikleri Türkiye Başizcisi Hayati Köseley’in adını verdiklerini açıklayan Kahyaoğlu, ” O büyük bir izciydi, keşşaftı, bu onura layıktır. Hayati Köseley ağabeyimizin adını bu etkinliklerle yaşatacağız” diye konuştu.
Bu konuşmanın ardından keşşafların askere uğurlanmaları canlandırıldı. 104 yıl önce olduğu gibi tarihi liseden hareket eden Liseli Keşşaflar eskiden Askerlik Şubesi olarak kullanılan ve Balıkesir Fotoğraf Sanatçıları Derneği’ne ait binada “vatan sağolsun” diyerek sülüslerini (sevk belgesi) aldı. Keşşaf Bölüğü’ne yolda geleneksel kıyafetler giyen genç kızlar tarafından kına yapıldı.


Buradan Milli Kuvvetler caddesini takip eden Keşşaf Bölüğü ve Balıkesir Liseliler, Salih Tozan Kültür Merkezi’nin önünde Vali Ersin Yazıcı ve protokol üyelerinin de katılımıyla Tren Garı’na ulaştı. Gar Binası önünde askere giden keşşafların davul zurna eşliğinde oyun oynadı. Oyunun bitiminde bir izci Türk Bayrağını öperek, Vali Yazıcı’ya teslim etti. Temsili Miralay Fikri Soylu’nun ve Balıkesirliler Derneği Başkanı Abdi Kahyaoğlu’nun elini öpen keşşaflar helalleşerek, trene bindi ve vatandaşlar tarafından askere uğurlandı.
Uğurlama sırasında bazı vatandaşların göz yaşlarını tutamadığı gözlendi.
1885 yılında Sultani olarak kurulan Balıkesir Lisesi 1914-1916 yılları arasında hiç mezun vermedi. Çanakkale Savaşı’nda en çok şehit veren okullardan birisi oldu. 1914-1916 yılları arasında Balıkesir Lisesi’nde okuyan ve gönüllü olarak cepheye giden keşşaflardan 94’ü şehit oldu.

Etkinliğe Vali Ersin Yazıcı, Balıkesir Lisesi, Balıkesir Liseliler Derneği ve Balıkesir Lisesi Vakfı yöneticilerinin yanı sıra CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İlter Kuş, İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız, Hayati Köseley’in kızı Fatma Zehra Köseley, TCDD yetkilileri, subaylar, siyasi partilerin temsilcileri de katıldı. Coşkun YAMAN (balikesir24saat)

  

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
104 YIL SONRA AYNI GURUR, AYNI ASALET
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!