KADINLARDAN 8 MART’A RENKLİ KUTLAMA

Yayınlanma Tarihi :
KADINLARDAN 8 MART’A RENKLİ KUTLAMA

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Balıkesir’de Kadın Platformu’nun düzenlediği etkinliklerle kutlandı. Kadınların sorunlarına bir kez daha dikkat çekildi.

KESK, Baro, CHP, Emeğin Partisi, İyi Parti, ÇYDD, İş Kadınlar Derneği, ADD, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, Hacı Bektaşi Veli Derneği, Türk Psikolojik ve Rehber Danışmanlar Derneği’nin oluşturduğu Kadın Platformu’nun etkinliği saat 17.30’da TTM önünde Salih Tozan Kültür Merkezi’nde toplanma ile başladı.

Kadınlar buradan Milli Kuvvetler caddesini takip ederek, ellerinde pankart ve balonlarla düdükler çalarak Alihikmetpaşa Meydanı’na yürüdü. Yürüyüşte “emeğimiz bedenimiz kimliğimiz bizimdir”, “susma haykır, şiddete hayır”, “yaşasın kadın dayanışması”, “erkek vuruyor, devlet koruyor”, “susma haykır, istismara hayır” şeklinde sloganlar atıldı.

CHP İl Başkanı Serkan Sarı, CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, CHP Karesi İlçe Başkanı Dilek Yalçın,  İYİ Parti İl Başkanı Nedim Tuna, İYİ Parti Altıeylül İlçe Başkanı Özlem Ural, Millet İttifakı’nın  Karesi ve Altıeylül belediye başkan adayları Levent Tellioğlu ve Esin Balıbek de etkinliğe katılıp destek verdi.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Kadın Platformu dönem sözcüsü Aysel Şahin, 8 Mart’ın kadınların, eşit işe eşit ücret, günlük çalışma süresinin 16 saatten 10 saate düşürülmesi ve doğum izni talepleriyle 1857 yılında başlattıkları eşitlik mücadelesinde, hakları uğruna can verdiği gün olduğunu anımsatırken, günümüzde de kadınların yaşadığı bir çok olumsuzluğa dikkat çekti. Şahin, ” Yaşamın yarısıyken yok sayılmayı reddediyoruz Dünyanın dört bir yanında alanlardan, meydanlardan, sokaklardan, evden, okuldan, işten, her yerden sesleniyoruz: Eşit ve özgür bir yaşamı kuruncaya dek mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Şahin, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadınların taleplerini şöyle sıraladı:
– 8 Mart kadınlar için ücretli izin günü sayılmalı
– Eşit işe eşit ücret sağlanmalı
– İş yerinde şiddeti, ayrımcılığı ve mobbingi önleyen düzenlemeler yapılmalı
– Esnek-güvencesiz-kayıt dışı ve taşeron çalışmaya, kiralık işçilik uygulamasına son verilmeli, güvenceli iş güvenli yaşam koşulları sağlanmalı
– Kapatılan kamu kreşleri açılmalı, kadın veya erkek olduğuna bakılmaksızın en az 50 çalışanın bulunduğu iş yerlerinde gündüz bakım evi ve kreşler açılmalı,
– Doğum izinleri 24 haftaya çıkarılmalı,
– Kadınlara yönelik her türlü şiddeti ve ayrımcılığı önleyici yasal düzenlemeler acilen yapılmalı,
– Grevli toplu sözleşme hakkı, sendikal hak ve özgürlüklerimiz önündeki engeller kaldırılmalı
– OHAL komisyonu derhal lağvedilmeli, KHK’lerle haksız hukuksuz yere işten çıkarılan tüm emekçiler görevlerine iade edilmeli,
– Eğitim ve sağlık alanı başta olmak üzere kamusal alanın tümüne yayılan dinselleştirme politikalarından vazgeçilmeli…

“TÜRKİYE’DE KADIN OLMAK” PANELİ BUGÜN

Kadınlar Günü etkinlikleri bugün de saat 14.00’de Karesi AVM’de ” Türkiye’de Kadın Olmak” konulu panelle sürecek. Panele konuşmacı olarak KESK MYK üyesi Elif Çuhadar ve Balıkesir Barosu’nda navukat Ayşe Özkan konuşmacı olarak katılacak. Memet KOŞAR (balikesir24saat) 

YORUM YAP