featured
  1. Haberler
  2. GENEL
  3. İŞ BIRAKIP, SAĞLIKTA ŞİDDETİ PROTESTO ETTİLER

İŞ BIRAKIP, SAĞLIKTA ŞİDDETİ PROTESTO ETTİLER

Balıkesir Aile Hekimleri Derneği, Balıkesir Tabip Odası, Balıkesir Aile Sağlığı Elemanları Derneği ve Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS) üyeleri bugün iş bırakıp, İzmir’deki son saldırıyı kınadı, sağlıkta şiddet yasasının bir an önce çıkmasını istedi.  

Balıkesir’deki sağlık çalışanları, 10 kişilik bir grubun geçtiğimiz cuma günü  İzmir Bornova’da Yunus Emre Aile Sağlığı Merkezi’nde  doktor Nuri Ersoy Yoğurtçuoğlu ile mesai arkadaşı doktor Elif Çağlayan Türk’ün eşi Ali Türk’e saldırısını protesto etti.   İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanıp, olayı kınayan sağlık çalışanları basın açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“29 Mart 2019 tarihinde İzmir Bornova Yunus Emre 29 No’lu Aile Sağlığı Merkezi’nde görevli meslektaşlarımız ve sağlık çalışanları saldırıya uğramıştır. Eşine ilaç yazdırmak için gelen hastaya hastanın kendisi olmadan işlem yapılamayacağı açıklaması yapılmıştır. Bunun üzerine, yaklaşık 10 dakika sonra hastanın eşi ASM’ye gelerek meslektaşımıza saldırmış, burnunun kırılmasına ve değişik yerlerinden yaralanmasına neden olacak derecede meslektaşımızı darp etmiştir. Bununla yetinmeyen şehir eşkıyası, mahalledeki diğer yakınlarını çağırmıştır. İki araba eli sopalı kişi ASM’ye gelerek ASM’de görevli iki meslektaşımızı, meslektaşlarımızın olay yerinde bulunan eşlerini, hemşire ve hizmetlileri, olaya engel olmaya çalışan esnafı darp etmiştir”

“HER GÜN ORTALAMA 30 ŞİDDET OLAYI YAŞANIYOR”

“Dr. Ersin Arslan, Dr. Kamil Furtun, Dr. Aynur Dağdelen ve Fikret Hacıosman’ın öldürülmeleri ve nice şiddet olayı ile ilgili sağlıkta hiçbir adım atılmadığını üzülerek görüyoruz. Gelinen aşamada sağlıkta şiddet sağlık hizmet sunumunun hemen tüm aşamalarında yaygın ve ciddi bir sorun haline dönüşmüştür. Ülkemizde sağlık kuruluşlarında her gün ortalama 30 şiddet olayı yaşanmaktadır. Bu sorun bir yandan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının can güvenliğini tehdit ederken aynı zamanda sağlık hizmeti sunumunu da engeller hale dönüşmüştür. Bu durum sürdürülebilir, kabul edilebilir, katlanılabilir değildir. Öte yandan sağlıkta şiddetin toplumsal etkenleri vardır ve bunlar giderilmedikçe sağlık kuruluşlarını tam olarak güvenli ve huzurlu yerler haline getirmek olanaklı değildir”

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI KAYGILI”

“Angaryaların yüklendiği gereksiz raporlar, önü alınamayan usulsüz istekler ASM’leri huzurlu çalışılan, nitelikli sağlık hizmetinin sürdürüldüğü yerler olmaktan çıkartmaktadır. Kapıdan giren her kişinin bir tehlike olabileceği duygusu hekimlerde ve Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarında tarifsiz gerginlik yaratmaktadır. Hekimler bilime ve yasalara göre davranmaları durumunda idare, toplum ve medya tarafından yalnız bırakılacağı hatta suçlanabileceği kaygısı taşımaktadır. Her gün yaşanan yıpratıcı ve tüketici bu süreç şiddetin de eklenmesiyle yok edici olmaya başlamıştır.

Ancak, açık olarak görülen bir başka gerçek, kamu otoritesinin sağlık kuruluşlarının ve sağlık çalışanlarının güvenliğini sağlamak için alması gereken özel önlemleri almadığı, caydırıcı cezaları yürürlüğe sokmadığıdır. Bütün bunlar hekim ile hastasını karşı karşıya getirmektedir. Sağlıkta Şiddet Yasası’nın en kısa sürede çıkarılması gerekmektedir”

“ŞİDDETİN KANIKSANMASINI KABUL ETMİYORUZ”

“Sabah işe gitmek için evden çıkıp, iş yerinde şifa vermek için çabaladığımız insanlar tarafından öldürülmeyi kabul etmiyoruz. Sağlık kurumlarında şiddetin kanıksanmasını, normalleştirilmesini kabul etmiyoruz.Sağlığı korumak, hayat vermek üzere kurulmuş bir mesleğin mensuplarının görevi başında öldürülmesini kabul etmiyoruz.

Bizler yöneticilerimize sesleniyor ve diyoruz ki yapılacak her değişiklikte sahada uygulayıcı olan bizler diyaloğa hazırız. Uygulama esnası her konuda yaşadığımız sorunları ve çözüm önerilerimizi sizlerle paylaşmaya hazırız. Çalışanını memnun edemeyen ve koruyamayan hiç bir sistem başarılı olamaz.Biz Halkımızın sağlığını korumak için çalışmaya devam etmek istiyoruz.

Bugün illerimizde aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları olarak iş bıraktık. Bugün burada ve Türkiye’nin bir çok yerinde, kalbi bizimle olan tüm sağlıkçılarla birlikte şiddetin karşında dimdik duruyoruz. Sayımız giderek artıyor. Hep birlikte burada ve illerimizde basın açıklamaları yapıyor ve sessiz kalmayacağımızı haykırıyoruz. Birliğimizi devam ettirecek, daha güçlenecek, sağlıkta şiddet’i bitirmek için daha yapmadığımız ne kaldıysa onu yapacağız diye söz verdik ve sözümüzü tutuyoruz, iş bırakıyoruz, tutacağız, sessiz kalmayacağız” (balikesir24saat) 

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
İŞ BIRAKIP, SAĞLIKTA ŞİDDETİ PROTESTO ETTİLER
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!