1. Haberler
  2. DOĞA-ÇEVRE
  3. DİKKAT TALAN VAR !

DİKKAT TALAN VAR !

featured

Gökçeyazı Türkmen Dağı Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği CVK Maden A.Ş’nin Altıeylül ilçesine bağlı Sarıalan’da faaliyete geçirmeye hazırlandığı ve birçok köyü olumsuz etkileyeceği vurgulanan altın madeni projesinin yaşam alanlarına verdiği zararları gösteren fotoğraflardan oluşan sergi ile bir kez daha maden talanını gündeme getirdi.

Cumhuriyet Meydanı’nda iki gün boyunca sergilenen fotoğraflarda proje alanının önceki ve şimdiki hali yer alırken, İliç’te yaşanan doğa katliamının fotoğraflarıyla da bölgeyi bekleyen tehlikeye dikkat çekildi. “Vahşi Madenciliğe Doğa ve Emek Sömürüsüne Hayır” diyen dernek üyeleri “siyanürcü şirket dağımızı terk et” mesajını verdi.

Gökçeyazı Türkmen Dağı Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği, CVK Maden A.Ş.’nin Sarıalan Projesi’nin yaşam alanlarına verdiği zararları Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen fotoğraf sergisiyle bir kez daha gözler önüne serdi. Sergiye vatandaşlarla birlikte siyasi partilerin yöneticileri de ilgi gösterdi ve derneğe destek verdi.

Proje ilgili önemli bilgileri ve dava sürecini Balıkesir kamuoyu ile paylaşan Gökçeyazı Türkmen Dağı Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği Başkanı Dilek Yalçın, “CVK maden şirketinin çizdiği pembe tabloya kanmamız beklenemez.” dedi.

Yalçın’ın açıklamaları şöyle:

“Şirketin bakanlığa verdiği ve ikinci ÇED raporunda da yazılı ifade ettiği üzere, siyanür, tuzruhu gibi 23 çeşit kimyasal kullanarak altın madenini ayrıştıracağını öğrenen yurttaşlarla yan yana gelip, Gökçeyazı Türkmen Dağı Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği’ni kurduk. Derneğimiz topraklarımıza, suyumuza geri dönülmez zararlar verecek olan vahşi madenciliğe karşı kararlılıkla mücadele edecektir.”

“TAM 16 KÖY OLUMSUZ ETKİLENECEK”

“Karesi, Altıeylül ve İvrindi ilçelerine bağlı 16 köy bu projeden etkilenecektir. Sarıalan, Gökçeyazı, Çamköy, Sofular, Kirazköy, Işıklar, Eriklikömürcü, Kutludüğün, Bahçedere, Akçalören, Kocaören, Kırankışla, Bayındır, Büyükfındık, Küçükfındık, Meryemdere, Dallımandra, Kocaavşar, Gömeniç, Soğanbükü bu mahallelerdir.”

“ATIK BARAJI MERALARI TEHDİT EDİYOR”

“Projede 2 adet açık ocak, 4 adet galeri girişinin planlandığı 3 adet yeraltı ocağı vardır. Açık ocaklardan birisi 170 metre derinliğinde ve Sarıalan köyündeki meskenlere 250 metre mesafededir. Atık barajı Gökçeyazı’nın çok yakınında meraların üstünedir. Yeraltı galerileri tüm Türkmen dağının altını kaplamaktadır. Çamköy’deki evlerin altında yer altı galerisi vardır. Hem açık ocak hem de yeraltı galerilerinde susuzlaştırma yapılacak ve her gün patlatma yapılacaktır. Bu nedenle yeraltı ve yüzey suları rejimi bozulacak sularımız kirlenecektir.”

“YERALTI OCAKLARI MESKENLERE ÇOK YAKIN”

“Çamköy’ün neredeyse tamamı, Sarıalanın bir kısmı ÇED alanı içindedir. Planlanan yeraltı ocağının Gökçeyazı’daki en yakın meskene mesafesi 380 metredir. Çamköy’ün kuzeyindeki Dallımandra göletinden Sarıalana doğru uzanan sulama hattı yeraltı ocağının üstünde ve açık ocaklara çok yakın mesafededir. ÇED alanında artık tarım yapılamayacağı için buradaki sulama alanları kaybedilecektir. Susuzlaştırma, toz, patlatma kaynaklı taş savrulması, gürültü, sarsıntı gibi nedenlerle bu köylerde yaşamak, ÇED alanı ve yakınında tarım ve hayvancılık yapmak nerdeyse imkansız hale gelecektir.”

“SULU TARIM TEHLİKEDE”

“Bölgede DSİ tarafından damlama sistemi oluşturulmuştur. Bu kapsamda Ardıçtepe Barajı’na ait su potansiyelinden faydalanılarak sulu tarıma açılan 36 bin 620 dekar tarım arazisinin 21 bin 530 dekarı Gökçeyazı Ovasındadır. Uzun zamandır beklenilen adımlar DSİ tarafından atılmışken maden faaliyetiyle tarımsal gelişimin engellenmesi kabul edilebilir değildir.”

“MADEN FAY HATTINA ÇOK YAKIN”

“Bu proje Gökçeyazı fay hattına çok yakındır. Gökçeyazı’da bilim insanları 7 ve üzerinde deprem beklentisini sık sık dile getirmektedir. Türkmen Dağı bölgemizin su deposudur.”

“PROJE YARGIDA ”

16 Temmuz 2020’de Sarıalan köyünde ilk halk katılım toplantısı yapıldı. Köylü o toplantıda istemediğini belirtmesine rağmen şirket 16 Nisan 2021’de ÇED olumlu kararı aldı. Karar dava edildi. Şirket daha sonra projesine zenginleştirme ve atık barajı da ilave etti. İkinci halkın katılım toplantısı yapıldı, 5 Eylül 2022’de ÇED olumlu kararı aldı. Bu kararda dava edildi. Her iki davayı da kaybettik. Danıştay’a itiraz ettik. Zenginleştirme ve atık depolama tesisi ilavesi ve açık ocakta yeraltı suyu seviyesi altına inecek şekilde kapasite artışı yapılan ÇED projesine karşı açılan davadaki temyiz talebimiz oy birliğiyle kabul edildi. Bu dava yeniden görülüyor. 10 Ocak’ta bilirkişi keşfi yapılacak. Hem dava sürecinde hem de mücadelemizde yanımızda olan KazdağI Koruma Derneği’ne, Mimarlar Odası Balıkesir Şubesine ve TEMA Vakfı’na, doğa ve yaşam savunucusu herkese teşekkür ederiz.”

“ACELE KAMULAŞTIRMA KARARINA DA  İTİRAZ ETTİK”

“Şirket hakkında özel mülk olan araziler çevrelenip köylülerden gasp edildiği için suç duyurusunda bulunulmuşken Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 19 Ekim 2024 tarihinde “acele kamulaştırma” kararı yayınlanmıştır. Kamulaştırmanın neden acele olduğunu anlamamakla birlikte kamulaştırmanın acele olmasına itiraz ederek davamızı açtık. Acele kamulaştırılan topraklarımızda ne yazık ki meşhur kuzularımız da zehirlenecek ve artık karşılık bulamayacaktır.”

“ORMANLAR MADEN SAHALARINA KURBAN EDİLİYOR”

“Türkiye’de 1923 yılından 2002 yılına kadar 79 yılda verilen maden ruhsatı sayısı bin 186’dır. Bugün maden ruhsat sayısı 386 bine ulaşmıştır. Tarımda verimli topraklarımız maden ocaklarıyla kullanılamaz hale gelmiş, su rezervlerimiz kontrolsüzce kullanım yüzünden yok olmaya doğru gitmektedir. Ormanlarımız maden sahalarına kurban edilmektedir. Çiftçi ekimden ve hayvancılıktan uzaklaştırılmaktadır. Üretimin olmadığı yerde fiyatlar tabi ki yükselecek, nihai tüketici satın alamaz hale gelecektir. Özellikle altın madenciliğinde altını ayrıştırmak için siyanür gibi kimyasalların kullanılması, muhtemel sızıntı durumunda ya da hava yoluyla kansere yakalanma riskini arttırmanın yanı sıra topraklarda canlı hayatın yaşamasına engel olmaktadır.”

“BU TALANDAN VAZGEÇİLMELİDİR”

“Fransızlar tarafından Balya ilçemizde işletilen madenin kapatılmasının üzerinden nerdeyse bir asır geçmesine rağmen maden şirketi tarafından atıklarının Kocaçay kenarına terk edildiği, zehirli atıkların her sağanak yağmurda derelere karışıp Manyas gölüne kadar ulaştığı biliniyor. Bölgede hala kükürt kokusu hissediliyor. Her yağmur sonrası balık ölümleri görülüyor. Sudan içen büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar telef oluyor. En yakınımızda yaşanmış deneyimde atıklarının çevreye verdiği zararlar hala hissedilirken CVK maden şirketinin çizdiği pembe tabloya kanmamız beklenemez. ‘Vahşi Madenciliğe Doğa ve Emek Sömürüsüne Hayır’ diyoruz. Siyanürcü şirket dağımızı terk et.” (balikesir24saat.com) 

 

 

 

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
DİKKAT TALAN VAR !
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!